Vacuna del Papil•loma, cada cop més dubtes: articles i documental.

 In Aire, Bloc, Cures, Drets Humans, Eines d'intercanvi, Equitat, Gènere, Papil•loma, Respirar, Sanitat / Salut, Totes les publicacions, Treball

La vacuna del Papil•loma acumula cada dia que passa, més efectes indesitjats i en conseqüència augmenten els dubtes que genera la seva aplicació.

–> Pots veure el documental al final de’aquest post.

–> I llegir el comunicat del Fòrum Català d’Atenció Primària – FOCAP – lloant el documental i reconeguent la seva utilitat.

–> Aquesta és la informació que va publicar el 9/12/16 el diari frencés Le Monde. Autor, el seu enviat especial a Dinamarca Stéphane Foucart.

Vacuna contra el virus del papil•loma: les autoritats europees a l’ull de l’huracà.

LE MONDE 9/12/16. Per Stéphane Foucart (enviat especial a Copenhaguen)

Article traduit al català.

Aquest cop no són les associacions de malalts les que es queixen, sinó institucions mèdiques que estan per sobre de tota sospita de participar en una croada anti-vacunes. El dilluns, 5 de desembre, els serveis de mediació europeus han admès a tràmit els principals aspectes d’una queixa contra l’Agència Europea de Medicaments (EMA) plantejada pel Centre Nòrdic Cochrane, i d’altres institucions, metges i investigadors.
Els demandants acusen l’agència europea de “negligència” en el tractament d’una advertència de metges danesos que sospiten dels efectes indesitjables -poc freqüents però greus- com a conseqüència de la vacunació contra el virus del papil•loma humà (VPH), virus responsable del càncer de coll d’úter.
La queixa, detallada en més de cinquanta planes, ofereix un llum crític sobre els procediments de l’agència encarregada de les autoritzacions de comercialització de medicaments a la Unió Europea (UE).
El cas comença l’estiu de 2015. Louise Brinth, metge de l’Hospital Frederiksberg de Copenhaguen, assenyala a les autoritats sanitàries daneses desenes de casos de noies joves vacunades contra el VPH que van presentar, en els següents mesos, problemes específics, aplegats sota diversos noms: “síndrome de fatiga crònica”, “síndrome de dolor regional complex”, “síndrome de taquicàrdia postural ortostàtica”…
Esgotament continuat, vertigen, dolors musculars o articulars persistents, nàusees i migranyes, trastorns de l’atenció i la memòria: els efectes poden ser molt invalidants. El 2013, al Japó, una alerta semblant va portar les autoritats locals a retirar la seva recomanació a les vacunes contra el VPH.

Fugida instructiva
Dinamarca s’ha adreçat a la Comissió Europea, que demana a l’EMA que examini la possibilitat d’un vincle entre les vacunes contra el VPH, sobretot Gardasil i Cervarix, i els efectes negatius detectats. Uns mesos més tard, el novembre de 2015 l’agència europea va fer pública una opinió pública de quaranta planes, descartant tota relació de causalitat…
“No estem dient que la relació de causalitat sigui certa o que la relació risc/benefici d’aquestes vacunes sigui desfavorable”, diu Peter Gotzsche, un dels demandants, professor de Medicina i director de la branca escandinava de la xarxa Cochrane, grup internacional de metges i investigadors independents. Les seves anàlisis de literatura biomèdica són molt respectades: “El que denunciem és la forma com l’EMA ha tractat aquesta alerta”
Amb Ralph Edwards –del centre de vigilància de l’Organització Mundial de la Salut a Uppsala (Suècia)-, Tom Jefferson (Centre de Medicina Basada en l’Evidència de la Universitat d’Oxford) i Karsten Juhl Jorgensen (Centre Nòrdic Cochrane), el metge danès obté, la tardor de 2015, un informe provisional confidencial de 256 pàgines de l’EMA. Una fuita instructiva.
“Aquest informe confidencial explica una història diferent a l’opinió que es va fer pública, que descriu una pretesa impressió unànime dels experts” diu Gotzsche: “A l’informe confidencial veiem en canvi que alguns d’ells són molt crítics davant d’alguns arguments. ”
Per exemple, EMA considera que la freqüència dels trastorns observats s’avenen amb els nivells esperats. En resum, que les vacunes contra el VPH no en són responsables. “Aquest argument es repeteix gairebé una desena de vegades en l’opinió oficial de l’EMA, mentre que en l’informe confidencial, els experts expressen seriosos dubtes sobre la seva solidesa”, subratlla Gotzsche.
En ser interrogat, l’EMA assegura que el consens es va aconseguir finalment i que “el primer informe contenia una sèrie d’hipòtesis i preguntes que es van abordar, que van ser discutides i resoltes en l’informe final “.
L’informe preliminar però, té d’altres sorpreses. A diferència del text fet públic, precisa al preàmbul les condicions de confidencialitat a les quals estan sotmesos els experts de l’EMA. “Vostè està subjecte a una obligació de confidencialitat de per vida”, precisa. Aquesta obligació afecta, per exemple, informació sobre les reunions a les quals ha participat, l’ordre del dia, els que hi ha intervingut, tots els elements de debat, els seus resultats, els productes i les empreses afectades”. Tota la documentació relativa a aquest cas “s’ha d’emmagatzemar en un lloc segur o ser destruïda”.

“Grotesc”
Aquestes condicions són confidencials. “Abans de tenir aquest informe a les mans, ignoràvem el nivell de secret al qual estan obligades les persones involucrades en els treballs de l’EMA”, explica Gotzsche.
Els denunciants també es qüestionen per què l’agència va descartar alguns experts de les deliberacions a causa de conflictes d’interès, mentre que va mantenir-hi el president d’un dels grups científics de l’EMA, Andrew Pollard (Universitat d’Oxford) . Pollard ha dut a terme quatre estudis finançats per GlaxoSmithKline (GSK) i Sanofi, entre 2010 i 2014. A més, d’acord amb la nostra informació, la seva declaració d’interessos a l’EMA omet alguns suports financers dels fabricants de les vacunes famoses a la seva institució. L’afectat no va respondre les peticions d’informació formulades per Le Monde.
La metodologia utilitzada també és posada en qüestió. “En tota la documentació a la qual hem tingut accés, no hem vist cap anàlisi independent de les dades aportades pels experts de l’EMA”, explica Tom Jefferson, coautor de la queixa: “L’EMA va fer un seguit de preguntes als fabricants, que, al seu torn, buscar en les seves bases de dades pròpies. Però l’EMA no va verificar aquestes dades, no ha fet les investigacions ella mateixa! És com demanar-li a un gat per vigili la llet …”.
Aquesta qüestió és fonamental. “Les companyies farmacèutiques estan obligades a registrar en les seves bases de dades els informes dels efectes secundaris dels seus medicaments”, descriu Anne Chailleu, presidenta de Formindep, l’associació que fa campanya a França per a la formació mèdica independent: “Però un trastorn de vegades s’indexa de diverses maneres. A més, la manera com es consulta una base de dades és important: en funció de les paraules clau buscades, els resultats poden ser molt diferents”.
Ho evidencia un intercanvi de cartes entre el Consell Nacional de Salut de Dinamarca i Sanofi Pasteur MSD, destapat, l’octubre l’any 2015, pel diari ‘Berlingske’. “El 2014, les autoritats de salut de Dinamarca havien sol•licitat Sanofi Pasteur MSD [que comercialitza Gardasil] que busqués a la seva base de dades casos de síndrome de taquicàrdia postural ortostàtica, i la companyia havia fet la recerca de manera que el nombre de casos apareguts va ser molt baixa”, escriuren els denunciants. El Consell Nacional de Salut ho va descobrir perquè només apareixen tres dels vint-i-sis casos registrats a Dinamarca”.
Aquest precedent, així com la persistència de l’EMA a fiar-se de les anàlisis presentades pels fabricants, van indignar els denunciants. “És grotesc, es lamenta Gotzsche. Tothom sap que les empreses estan interessades a minimitzar allò que hi ha als seus registres”. L’EMA ha respost que també va consultar d’altres bases de dades, com la literatura científica o Eudravigilance, que recull els efectes indesitjables sospitats.

“La mala conducta científica”
L’EMA també ha demanat a les empreses que consultin les seves dades d’estudis clínics. “Aquí també, l’EMA ha demanat als fabricants conduir ells mateixos les anàlisis”, explica Jefferson. “D’altra banda, no s’han tingut en compte alguns estudis, sense que les raons d’aquesta selecció s’hagin explicat amb claredat. ”
Això no és tot: els estudis clínics en qüestió comparen grups que van rebre la vacuna i grups que van rebre un placebo. “No obstant això, en tots els estudis clínics sobre aquestes vacunes, amb una sola excepció, els placebos utilitzats no són placebos ja que contenien adjuvants a base d’alumini, neurotòxic en dosis altes, o perquè aquests placebos són d’altres vacunes”, escriuen els autors. “L’EMA no ha considerat aquest problema fonamental en el seu informe (…). Considerem això una mala conducta científica”.
L’agència europea respon que s’ajusta bé a la regulació i que dècades de recerca epidemiològica descarten tot risc associat a la vacunació amb alumini”. Fet, però, impugnat per diversos metges i investigadors.
El professor Romain Gherardi (Centre expert en patologia neuromuscular de l’hospital Henri Mondor de Créteil) ha formulat, aquests darrers anys la hipòtesi que l’ús d’alumini en les vacunes està en l’origen dels efectes secundaris, similars als observats a Dinamarca o el Japó.
Investigadors del Centre de monitorització de l’OMS a Uppsala -alguns d’ells associats amb la queixa contra EMA – acaben de publicar, a partir de la seva pròpia base de dades, un estudi a ‘Seguretat Mèdica’. Sense poder establir la causalitat ni qüestionar la utilitat de les vacunes anti-VPH, la seva anàlisi “revela informes addicionals de seriosos efectes secundaris greus després de la vacunació contra el VPH, els símptomes dels quals inclouen els dels cassos assenyalats”.

Mira el Documental

‘Papil·loma: les dones hem de decidir’. Documental sobre la vacuna.

 

FOCAP: Fòrum Català d’Atenció Primària.

Sigui benvingut el documental Papil·loma, les dones hem de decidir, perquè ens pot ser d’utilitat per donar-lo a les mares i pares que demanen informació a la consulta. –> Llegeix la informació complerta.

Share
Recommended Posts

Us de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies. Si continues navegant estas donant el teu consentiment per a l'acceptació de les mencionades cookies i la aceptació de la nostra política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies
Sicom