Arran de terra. Catalunya està perdent Sobirania Alimentària
Controlem què mengem i què produïm ?
Catalunya està perdent capacitat de control, tant a nivell social com polític, de la producció i consum dels aliments que nodreixen el país.
Estem en un procés de pèrdua de Sobirania Alimentària: no controlem ni què mengem ni què produïm.
Consideracions negatives:
El patró alimentari català s’allunya de l’ideal de la dieta mediterrània
Marginalització de la pagesia i en especial de les pageses que són les més discriminades.
Dependència del comerç internacional i de la importació de soja.
Distribució alimentària concentrada en poques mans.
2º regió europea amb més transgènics conreats (després de l’Aragó).
En positiu:
Diversitat productiva que ens permetria apropar-nos a l’ideal de la dieta mediterrània.
Consolidació del moviment agro-ecològic.
Reptes:
Trobar i consolidar un actor pagès de referència que doni legitimitat i arrelament territorial a les reivindicacions del moviment
Consolidació dels projectes de consum lligats a les cooperatives i als grups autoorganitzats que cal facin un pas endavant en l’acció política transformadora del procés agro-alimentari.