Mariano Marzo Carpio, catedràtic d’Estratigrafia i professor de Recursos Energètics i Geologia del Petroli a la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona. CAT2040.

 In Aigua, Aire, Bloc, Catalunya 2040 / Reptes de futur per causa del Canvi Climàtic., Drets Humans, Eines d'intercanvi, Emergència Climàtica i Social, Entorn habitable, Fitxes, Hidratació, Pensions, Respirar, Totes les publicacions, Treball

Mariano Marzo Carpio, catedràtic d’Estratigrafia i professor de Recursos Energètics i Geologia del Petroli a la Facultat de Geologia de la Universitat de Barcelona

La qualitat de l’aire a Catalunya ha millorat notablement en les últimes dècades, amb l’excepció del diòxid de nitrogen (NO2 ) i de les partícules de diàmetre inferior a 10 micres (PM10) que no han presentat la mateixa tendència que la resta de contaminants.

En aquest sentit, en el Pacte Nacional es proposa transformar el model energètic català actual en un model basat cent per cent en les energies renovables desitjablement a l’horitzó 2050 si és possible tècnicament, mediambientalment i econòmicament

Així, per exemple, el conjunt del cicle energètic representa el 76 % de les emissions totals de gasos amb efecte d’hivernacle a Catalunya i del 93 % de les emissions de CO2 , d’acord amb les darreres dades dels inventaris corresponents a l’any 2012.

Pacte Nacional per la Transició Energètica.

CAT es troba en un dilema.
Acord Parlament 100 x 100 renovables al 2050.
Pregunta: És possible?
Renovables és electricitat. La nostre electricitat, la que produïm, és el 20 del consum final i resulta que l’electricitat més del 50 és nuclear.
Per tant haurem de cobrir l’increment de la demanda + substituir l’electricitat de procedència nuclear.
La feina és immensa i no està enfocada – de forma realista – a l’objectiu de 100 x 100 renovables.

Hauríem de fer una proposta d’emissions 0. Tenint en compte que gràcies a la indesitjada nuclear, tenim un dels sistemes més nets pel que fa a emissions.

Proposar un sistema 100 x 100 renovables no aborda el problema de base. Hauríem d’anar a un sistema d’emissió 0 tenint en compte allò que tenim i afegir eficiència i estalvi + les renovables que calgui.

Mantenir les nuclears i l’altra meitat eficiència + renovables i augmentant la participació de l’electricitat en el sistema final.

Ja sé que la gent no vol les nuclears, que a més a més estaran fora de la vida útil, però prescindir-ne i substituir-la per renovables, són solucions que no són solucions.

Introduir 100 x100 renovables – autoconsum / suficiència – topa amb la legislació – impost al sol -.

Què fem amb les grans ciutats. No podem demanar a la gent que assoleixi despeses. No podem demanar a gent de blocs de pisos – pobresa energètica – que es compri una bateria per acumular electricitat produïda per panells solars al sostre.

Xarxa distribuïda de l’energia.

Ens estem deixant portar pel populisme energètic. Estem amagant les veritats.

Ciutats autosuficients, és possible? Depèn de la mida. Depèn de l’organització del territori. Activitat a la costo o un altre model d’organització territorial. De les infraestructures. Cal implicar tot els teixit social.

Substituir els cotxes. El transport.

Vehicle elèctric no és suficient. Encara que fóssim molts eficients i els empressin 4
persones.

Solució integrada.

Cal anar a la electrificació del transport. Rodalies, xarxa ortoèdrica etc.
Solucions integrades.

El transport té una solució energètica? Taxatiu  A nivell Global  NO.

En el món globalitzat el 94 del transport de mercaderies es fa per vaixell.
Amb quina energia van els vaixells? Fòssils.
L’espina dorsal del tràfic de mercaderies es fa per mar amb vaixells i és un 94 per cent depenent dels combustibles fòssils.

CAT com a destí turístic: com venen els turistes? Avió!. Quan avió no contaminant?
I els productes per alimentar-los.

I què fem nosaltres: viatjar!

El transport és un sector captiu del petroli en la seva totalitat en més d’un 90 per cent en el qual la penetració de la electrificació serà molt lenta i difícil per raons físiques i econòmiques. No estem treballant el transport perquè no és fàcil.

I s‘amaga a la població que el nostre sistema de vida es basa en un sistema de transport per portar productes elaborats on faci falta, fets amb ma d’obra barata bàsicament perquè tens el combustible barat per fer-ho.

Es poden acomplir els acords de París amb aquestes bases?

Els acord de París son una escenificació perfecte per què acaba el debat negacionista, però són acords insuficients. L’informe de la OCDE ens diu que encara que complim tots els acords de París la temperatura pujarà més de dos graus -> fins a 2,7. Fins i tot implementant tot el que s’ha acordat.

Això al marge de que no diu res, encara que deixa la porta oberta, de la implementació d’un mercat o ‘unes taxes sobre les emissions – fonamental! Si no internalitzem els costos del CO2 no deixarem d’emetre – .. I per una altra banda la situació política fluida……. Minut 15 en endavant.

La UE és un actor a la baixa que no té més remei que aplicar la descarbonització i l’eficiència energètica perquè no té recursos i Obama ben intencionat ja no hi és. I Xina no té recursos i molta contaminació.

Els acords de París són una escenificació de la transició amb la que els ciutadans no tenim més remei que estar d’acord, però que oblida una cosa fonamental  Els acords són una desafiament a les grans potències que tenen els recursos energètics als que diu: us heu d’oblidar dels combustibles fòssils – a USA, Rússia, Pròxim Orient. De fet els hi diu que ara sobren combustibles fòssils: els haureu de deixar al subsòl. Que només podran cremar 1/3 de les reserves provades.

Per Mariano Marzo desprès de fets/declaracions de Trump, Putin i Aràbia Saudita, estem davant d’una contrareforma. La transició energètica acaba de trobar una forta resistència de països que pensen que a curt termini tenen més a perdre que a guanyar.

Per tant els acords de París no només són insuficients sinó que està per veure el seu impacte i aplicació. No és fàcil canviar les bases del sistema.

No estem parlant de descarbonitzar i fer eficient la energia, Estem parlant de descarbonitzar l’economia i les relacions internacionals. Estem parlant de canviar el paradigma socioeconòmic.

El problema del canvi climàtic no és un problema dels combustibles fòssils que és evident que generen els GEH. – Ens hem de preguntar per què usem els combustibles fòssils. El canvi climàtic és conseqüència d’un creixement demogràfic i econòmic sense precedents a la història de la humanitat propiciat els hidrocarburs . L’Home de l’hidrocarbur. Esforços contra el canvi climàtic però ens oblidem dels altres dos que multipliquen: demografia i creixement econòmic.
Si culpem del canvi climàtic als combustibles fòssils i ens oblidem de la demografia i l’economia.. és tan com dir que el culpable de l’assassinat és la bala i no qui dispara.
Per tant culpant el canvi climàtic ens oblidem de la demografia i l’economia.

NOTA PEP: que m’està dient el Mariano just abans de fitxar per Repsol? Què cal revisar el model econòmic en base a la demografia. No hi ha creixement per tothom si volem aturar el canvi climàtic si de fet som esclaus dels fòssils? Tres variables: fòssils, canvi climàtic, economia..

El que millorem fent més eficient el sistema energètic descarbonitzant-lo o segrestant el CO2, ho perdem perquè és el 30 per cent de la població qui consumeix el 80 per cent dels recursos energètics del planeta.

Pregunta. 3 enemics molt i mol poderosos dels acords internacionals contra el canvi climàtic: la demografia, la població mundial i el seu desenvolupament; les grans transnacionals i els països productors.

Càlcul de la OCDE:

Reserves provades – un actiu financer – . Puc saber quan CO2 emet un tona de oil, carbó o gas.
Puc saber quan CO2 emetrien les reserves provades. Només es podria utilitzar una tercera part de les reserves provades. En conseqüència el món, i els propietaris i inversors – plans de pensions o inversions, ciutadans noruecs per posar un exemple – són dues terceres parts més pobres o menys rics del que es pensaven que eren. Minut 22.

És un transició – la energètica – brutal, un atemptat contra les bases de l’actual sistema econòmic basat – el seu esplendor – en una energia barata emmagatzemada pel planeta durant 4 mil milions d’anys. Trobarem resistències!.

Enemics: nosaltres mateixos. Estem subestimant la magnitud de la transició que hem de fer. Portats per un desig de canviar les coses estem confonent desitjos amb realitat. I no estem preparats per la magnitud i la dificultat que comporta aquest canvi. I pensem que la transició i el 100 per cent renovables serà demà.

Dificultats per obtenir les matèries primeres per a desenvolupar les tecnologies que facilitarien el 100 per 100 renovables.

Si no formulem bé el problema no el resoldrem i en el camí ens trobarem amb unes resistències que no entendrem d’on venen.

La transició ha generat una contrareforma i està per veure si Trump és únicament un boig o respon a alguna cosa més profunda. Trump és dels pocs polítics que està complint el que va dir durant la campanya electoral. Què no vol dir que sigui bo!!!
Però s’està guanyant la ment d’una part de l’electorat. Atenció a l’aliança Trump – Putin – Orient Mitjà i les conseqüències perquè el gran perdedor pot ser la UE que ha sobreestimat el seu poder geopolític.

Els acords de París van estar molt bé en el seu moment, foren una acord molt bonic, però d’aquí a pensar que ho tenim tot solucionat perquè vam arribar a aquest acord… Minut 25..
Ni tècnicament, ni geopolíticament, ni financerament tenim motius per ser optimistes.

Quan parlem de sostenibilitat utilitzem el mantra: pensa globalment i actua localment. Doncs bé, ens hem dedicat a actuar localment però no a pensar globalment. La base de la política és local. Hem de tornar a pensar globalment per actuar localment.

Impacte dels darrers 60 ans es tan bèstia que hem canviat els cicles naturals del planeta

Els homes s’adaptaven als períodes climàtics de forma natural

Explicació adaptació canvis climàtics naturals: adaptació, sedentaris, Minut 27

Tots els indicadors – energia però també d’altres com telecomunicacions, aigua, turisme – tot segueix el mateix patró: pla, pla, pla i pla i després de segona guerra mundial i per us dels hidrocarburs ens trobem el pal de hoquei cap amunt. No és tan sols el CO2. Són també un seguit de indicadors de l’activitat econòmica. I també ambientals – nitrificació, acidificació de l’oceà – i ens trobem el mateix paràmetre. Impacte del ésser humà sobre el planeta en els darrers 60 anys es tan bèstia que ha sigut capaç de modificar els cicles naturals del planeta..

Hem estat capaços de modificar els cicles naturals del planeta.

Hem esta capaços de alterar una temperatura que baixava des del darrer període interglacial que va començar fa 10 mil anys i fer-la pujar: se’ns ha disparat. Comprovar evolució temperatures!!!!!!

Per primera vegada hem estat agents geològic de transformació del planeta: Nova Era Geològica  l’antropocè.

Equació de l’antropocè: des de fa 60 ans els factors que controlen els canvis del planeta ja no són naturals – astrònomics, geodinàmics interns que actuen en períodes de temps molt llarg – . Nou factor de canvi sobre el planeta: FACTOR HUMÀ.

Ens hem sortit de mare pel que fa al desenvolupament sostenible.

DEFINEM EL PROBLEMA: DEMOGRAFIA, CREIXEMENT ECONÒMIC  CANVI CLIMÀTIC.

ANEM AL COL.LAPSE

Pensa globalment, actua localment però sense oblidar el pensament global.

El creixement és possible gràcies al llegat solar – fotosíntesi -. Un cicle que va començar pràcticament en el naixement del planeta terra ens ha donat l’esplendor – som l’home del hidrocarbur.  ESPLENDOR.

Si no entenem això correm el perill de desenfocar la solució. Acció global no n’hi ha prou amb l’esforç individual.

Sistema econòmic: capitalisme necessita creixement i basat en els hidrocarburs.

‘Peak oil’: l’anàlisi fou correcte pel que fa als petrolis convencionals. – l’oferta no podia seguir la demanda- .

Però no ha estat correcte pel que fa als no convencionals.

Diferència convencional / no convencionals  Forma d’extreure’l: la tecnologia, els costos, impacte ambiental, retorn energètic net, és diferent.

Com s’ha tapat el gap entre petroli convencional i demanda  No convencional.

USA va trobar la manera – a 100 dòlars barril – de convertir recursos en reserves.
Recursos: estan a sota. Reserves: tenim manera de treure-ho de manera rendible.

Tenen manera de convertir uns recursos cars i amb impacte ambiental, que requereixen tecnologies noves, que tenen un retor energètic – TRE – més baix, en reserves: petroli de fracking i el gas de fracking sobre tot.

Com està en aquests moments: El països productors convencionals van baixar els preus i molts d’aquests inversors s’han arruïnat.
Els que han sobreviscut han aconseguit baixar els costos de producció de 100 a 40.
Viable doncs, a 40 $ el barril. Indústria es concentra en les zones viables a aquests preus. No totes les xones ho són. S’han fet més eficients.

Ara estan en condicions d’escampar-se pel món depenen això sí, de la infraestructura petroliera dels països. El negoci passarà de mans de les petites petrolieres que arrisquen capital – Mitchell el pare del fracking s’ha arruïnat vàries vegades fins a trobar la tecnologia adequada que suposa la perforació horitzontal – .. els petits, els autònoms, se’ls menjaran els peixos grans.

Canvi de paradigma: s’autodenominen  ‘Smart Oil’.
Canvi: en lloc de fer cicles de inversió retorn de 7/10 anys – massa llargs – , els faran d’un temps mínim i el shale ho permet en un any! I després un altre. I un altre.
Inversions amb períodes de retorn molts més curts! Si durant aquests temps canvien les condicions del mercat, Tancament!

Costos ambientals
Recuperació CO2 generat
Temps de durada de les reserves no convencionals

Això és una piràmide.

A d’alt- recursos més fàcils.
Hem baixat un nivell de la piràmide. N’hi ha més però increment l’impacte ambiental, els costos i el TrE és més baix però encara hi són.

L’edat de l’hidrocarbur la deixarem enrere no pas pq els esgotem sinó pq ens toparem amb les límits econòmics, ambientals – CO2, locals, contaminació ciutats, termodinàmics: TrE – . Quan: ho descobrirem sobre la marxa.

No em preocupa posar data de caducitat sinó que ens toparem amb uns límits que ens haurien de fer reacciona pq si no anem al crash.

Aquesta piràmide és per tots els recursos naturals: liti, recursos pesquers,

Posem-nos a parlar, explorem els límits del coneixement, no tinguem por del problema.

Imatge de l’Àrtic millor que no pas dir quina temperatura a quin any.

Metà  Permafrost  Clatrats – Hidrats de gas  molècules d’aigua gelada que atrapen en el seu interior metà. Està tan comprimit que conté 64 cops més gas que el que hi ha a una roca.

Està concentrat en el fons marí i en el Permafrost de l’Àrtic.
Al fons del mar tinc temperatures baixes i el pes de la columna d’aigua.
I a Sibèria tinc el permafrost i el pes de la roca.

Aquests compostos es desestabilitzen amb l’augment de la temperatura.

Escalfo el planeta amb CO2 – desestabilització  alliberament de metà.

El metà és un gas d’efecte hivernacle 23 vegades més potent que el CO2 tot i que roman menys temps a l’atmosfera. És una bomba de rellotgeria.

És utilitzables com a recurs energètic.
I seria una revolució en el transport de gas. Si es pogués fer sòlid…
Japó està experimentant. També USA, Canadà. Països que tenen Àrtic. Si Rússia l’utilitzés….

Atenció al metà!
El metà prové de dos fonts – segons fraccionament isotòpic -.
Fòssils: Carbó
Biogènic, animals, plantes: biogènic és la gran amenaça.  Increment de Metà: Biogènic  demografia creixent, més conreus, més ramaderia  Problema de l’Alimentació i el desenvolupament  excrements animals, arròs, hidroelèctiques a països equatorials – descomposició vegetals, arbres es podreixen – .

Metà ens mostra el problema de l’activitat humana i el model socioeconòmic.

Què fem amb la demografia, el creixement econòmic.

Controlar  No tan sols el CO2 també el Metà que prové de l’activitat humana i del model.

Controlar CO2 i Metà.

Quantificació metà:  reduir metà: combustibles fòssils, controlar les flamarades industrials, agricultura, ramaderia.

Pacte al marge dels interessos electorals.

Alguna cosa s’hauria de fer per governar tots aquests factors.

Estic treballant en el meu pròxim error  Betold Brecht

Reduir la incertesa més que no pas trobar/exposar la veritat que no existeix.

No podem contribuir – Trump – a autoliquidar-nos.

Share
Recommended Posts
Showing 4 comments
pingbacks / trackbacks

Us de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies. Si continues navegant estas donant el teu consentiment per a l'acceptació de les mencionades cookies i la aceptació de la nostra política de cookies ACEPTAR

Aviso de cookies
Sicom