La cursa per trobar un fàrmac eficaç contra el SARS-CoV2, el virus de la pandèmia, podria acabar abans de l’estiu. L’Hospital Clínic, en col·laboració amb altres centres de l’estat, està enllestint un assaig clínic de gran abast amb ivermectina, un medicament antiparasitari que s’utilitza des dels anys 80 en persones i animals i que té la patent vençuda. Hi participen més de 800 persones majors de 50 anys amb símptomes lleus de covid.
“El canvi radical en el pronòstic de la covid que hem vist fins ara només l’hem aconseguit amb vacunes”, explica el cap del Servei de Salut Internacional de l’Hospital Clínic, investigador d’ISGlobal i coordinador de l’assaig, José Muñoz. I reitera que “fa un any i mig que estem treballant amb medicaments que canviïn el pronòstic de la covid i hem de dir que fins ara l’èxit no ha estat ni molt menys similar al de les vacunes”.
Des de l’inici de la pandèmia els científics han intentat trobar l’antiviral definitiu que, sol o acompanyat d’altres fàrmacs, eviti la derivació de pacients cap a les UCI. Però fins ara no han trobat evidència científica consistent com per poder assegurar que funcionin.
I això és el que l’Hospital Clínic i altres centres sanitaris de tot l’estat estan intentant demostrar amb la ivermectina. “Hi ha dades indirectes de pacients que han rebut dosis altes d’ivermectina, que és com l’estem provant nosaltres, que presenten una reducció de virus a la zona del nas i la faringe en el cinquè dia de símptomes, respecte als pacients que no l’han rebut”, afirma el cap del Servei de Salut Internacional de l’Hospital Clínic.
Antecedents de la ivermectina com a antiviral
L’assaig arriba després que el mes de gener passat, una recerca d’ISGlobal feta amb 24 pacients exposés l’efectivitat i seguretat del fàrmac. Però tal com ja van anunciar els científics d’aquest estudi, calia fer-ne un altre de més abast que aportés evidència científica consistent.
És un medicament segur, barat i que funciona molt bé”