
José Luis Conejero: “Lafarge treballa des del 2008 sense autorització ambiental i cada cop contamina més”. #laplaçadelsfuturs 12-2-2020
El 29 d’abril de 2008, la Generalitat va concedir una autorització a LAFARGE, adequant a la darrera normativa ambiental, la seva activitat. Però enlloc de limitar o reduir les activitats contaminants, el que va fer aquesta autorització es permetre que la cimentera, a més de fabricar ciment, utilitzés com a combustible centenars de milers de tones de residus anuals.
La mobilització dels veïns, liderats per l’Agrupació de Veïns de Can Sant Joan i la Plataforma Antiincineració de Montcada, va portar el cas als tribunals. I el 4 de juliol de 2013 el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va anular l’autorització ambiental. La Generalitat, però, va reincidir en ignorar als ciutadans per afavorir l’empresa i el novembre de 2015 va concedir una nova autorització ambiental a LAFARGE. En aquesta autorització, a més a més, s’autoritzaven totes les modificacions que havia introduït LAFARGE entre 2008 i 2015.
L’l’Agrupació de Veïns va tornar a recórrer als Tribunals i novament el Tribunal Superior de Justícia els acaba de donar la raó en una sentència que, per si havia algun dubte, declara nul·la de ple dret les resolucions de 2008 i 2015.
El president de l’agrupació de veïns de can sant Joan, José Luis Conejero, mostra la satisfacció d’aquest associació per la sentència recent del TSJC i considera que hauria d’obligar a aturar el funcionament de la incineradora de Lafarge. “Lafarge treballa des de 2008 sense autorització ambiental i cada cop contamina més”, denuncia i recorda que les emissions de contaminació d’aquesta incineradora es van duplicar entre els anys 2016 i 2018. També es referma en la volunta de continuar lluitant fins que l’empresa deixi de contaminar i explica com ha anat una reunió que s’ha celebrat fa uns dies a El Salvador amb la participació de col·lectius d’arreu del món que lluiten contra la incineració contaminant de residus.