Emergència Climàtica: Les polítiques capitalistes generen ‘desigualtats en salut’ #emergenciaclimaticaR4 6/2/2021
El metge, salubrista i sociòleg, Joan Benach, ha presentat, aquest dissabte 6 de febrer, el seu llibre ‘Salut és política‘ (Icària Editorial), al programa ‘Emergència Climàtica‘, que dirigeix i presenta Josep Cabayol a Ràdio 4.
Benach és catedràtic de Sociologia en el departament de Ciències Polítiques i Socials de la Universitat Pompeu Fabra, dirigeix el Grup d’Investigació en Desigualtats en Salut (GREDS-EMCONET), col·labora amb el Grup d’Investigació Transdisciplinar sobre Transicions Socioecològiques (GINTRANS2) i és assessor de nombrosos governs, sindicats i moviments socials.
En l’entrevista també ha participat Daniel Gómez Cañete, president de l’Associació per l’Estudi dels Recursos Energètics (AEREN). La ‘salut pública’ és el conjunt de coneixements, tecnologies i intervencions adreçades a comprendre i millorar amb equitat la salut de tothom.
La salut dels territoris i grups socials (segons la classe social, gènere, ètnia, situació migratòria i edat) no es pot reduir a causes biològiques o factors de risc clínics o personals sinó que, sobretot, depèn de factors històrics de tipus polític, ecològic i socioeconòmic: la manera com vivim, treballem, ens relacionem i consumim.
Sota l’actual capitalisme neoliberal, les relacions de poder i la nostra relació amb la natura és, doncs, la causa fonamental que genera bona o mala salut col·lectiva i desigualtats.