Dones i Periodisme: el periodisme i la lluita de les dones. 11/12/2014. 

Si vols saber més coses de La Plaça, clica aquí

Veus en femení: el periodisme i la lluita de les dones. 

Cloenda del programa: ‘Dones i homes ens movem per la igualtat’.
Elvira Altés, Sara Berbel, Fabiola Calvo, Gina Anagono.
Realitzat per Judit Aranda i Paula Salvatella.

Estudi: ‘Representació de les dones i el gènere en els mitjans de comunicació’.

Exposa Elvira Altés.

Elvira Altes és diectora de l’estudi ‘Representació de les dones i el gènere en els mitjans de comunicació’. professora de Periodisme de la UAB, investigadora en comunicació i gènere. @ealtes8085

Conclusions: mirada androcèntrica, desconeixen la perspectiva de gènere i la informació que produeixen no té en compte les desigualtats de gènere. 

Fer informació periodística amb justícia de gènere podria ser motor de transformació social.

Detalls:
Anàlisi de la presència de les dones en els espais d’economia dels mitjans:
Mitjans internacionals: 20%
Estat espanyol – mitjans generalistes: 17%
Catalunya, mitjans locals: 27%
Suplements economia – analitzats 4 -: 15%
En els suplements apareix com ocupació dones economia i finances: 8%
En els suplements per causa del silenci i la indiferència, apareixen a notícies perifèriques o toves: iniciatives curioses, relats sobre moda. sobre dissenys, escoles de idiomes..
En aquestes pàgines de suplements econòmics tampoc apareixen la pobresa, l’habitatge, l’atenció i la cura, espais de dedicació de les dones en el seu àmbit familiar i que sí tenen cost econòmic si es vol analitzar.
Apoderament de les dones:

 

Exposa Sara Berbel:

Sara Berbel és Doctora en Psicologia Social por la Universitat de Barcelona y llicenciada en Filosofia i Lletres (Psicologia) por la Universitat Autònoma de Barcelona. Ha rebut el premi ASPASIA en defensa de l’equitat de gènere. @saraberbels

1er: consciència: reconeixement vers altres dones
2on: transgressió. ‘Atrevir-nos a desobeir les convencions, els mandats que ens han imposat des que hem nascut’. Trencar amb els estereotips segons els gènere.
3er: Massa crítica de dones en els llocs de decisió.
El líder o lideressa ideal, és aquella que recull trets atribuïts a la feminitat i la masculinitat. Per les dones la solidaritat no és una virtut, és una necessitat de supervivència.

 

Canal Capital – de televisió -.: ‘Ni reines ni ventafocs’. ‘Les dones sí Podem’.

Exposa Fabiola Calvo

Fabiola Calvo és coordinadora per Colòmbia de la Xarxa Internacional de periodistes amb Visió de Gènere. @fabicalvoocampo

En el projecte de fer una Bogotà més humana, ens vàrem preguntar on estaven els drets de les dones, on es parla dels drets de les dones: ‘Si no tenim dret sobre els nostre cos, no tenim autonomia, ni tenim on exercir aquests drets, no tenim equitat per fer-ho. Tan se val aleshores, si tenim sobre el paper aquesta igualtat de drets..

Hem donat veu a les dones, a dones anònimes, dones que senten que existeixen realment, que les coses que fan són importants. Expliquen la seva història i saben que la història és important.
En aquests moments altres mitjans col·legis, universitat i organitzacions, tenen el ‘canal’ com a mitjà de referència.
Denúncia de la violència contra les dones a l’Equador:

 

Exposa Gina Anangonó

Gina Anangonó és lideressa representant de la ‘Coordinadora Nacional de Dones Negres CONAMUNE, Equador’: ‘Me siento rotundamente hermosa, rotundamente negra, rotundamente libre?

Fem visibles les diferents formes de violència a les que estem sotmeses. Parlem de les violències reconegudes per l’estat – física, psicològica, sexual, patrimonial/econòmica – però també de la racial i cultural.
Cal que les dones descobreixin, siguin conscients, de la violència a que són sotmeses.

Share