Terretrèmol, tsunami i accidents Nuclears al Japó: conseqüències econòmiques, ambientals i humanes.

 In Bloc, Drets Humans, Emergència Climàtica i Social, Entorn habitable, Totes les publicacions

RÀDIO L’HOSPITALET 96.3 fm, TDT, internet i podcast

Ja podeu escoltar el podcast del programa Futurs 14-3-11 dedicat als accidents nuclears al Japó.
Convidat: Marcel Coderch, autor del llibre ” El espejismo nuclear”, los Libros del Lince. Marcel Coderch és enginyer de Telecomunicacions. Màster i doctor del MIT, Institut de Tecnologia de Massachussets.
I és també vicepresident de la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions.

Vídeo programa – 1 – 14-3-11

Marcel Coderch explica que ha passat: la central s’ha quedat sense electricitat i no s’han pogut refrigerar els reactors. Resultat: accident nuclear de nivell 6. Japó, on conflueixen dues plaques tectòniques, no és lloc per a construir centrals nuclears. Ara es paga la factura geològica.

Vídeo programa – 2 – 14-3-11

Els beneficis socials de les nuclears justifiquen els riscos que comporten? Probablement no.

Ha arribat el moment doncs, de plantejar-nos si els beneficis socials que aporten les nuclears són suficients com per acceptar els riscos que comporten. O a l’inrevés, els perills inherents a l’energia nuclear són tant grans i de tanta durada en el temps, que no compensen ni de bon tros, els beneficis socials que diuen aportar?
Des de SICOM, impulsem la reflexió següent: tenim cap dreta hipotecar el futur dels nostres descendents, tenen dret una generació a decidir mesures que no pot resoldre per si mateixa?

Vídeo 3 Situació centrals nuclears espanyoles: Marcel Coderch

Interrogants tecnològics: val la pena usar una energia que quan s’espatlla posa en perill la vida de tantes persones, el medi ambient i hipoteca el futur?; Són rendibles tants de riscos al marge dels balanços empresarials?; els beneficis econòmics són una fórmula suficient per a mesurar la “rendibilitat social” d’una tecnologia?:

Preguntes al marge, un reflexió: tenim cap dret a hipotecar el futur dels nostres descendents amb residus ara com ara perillosos i indestructibles?; el planeta és nostre o pel contrari tan sols el gaudim en usdefruit?

Explosions als reactors nuclears de Fukushima

Tercera explosión en Fukushima: se ha producido en el reactor número 2. Martes 15 de Marzo de 2011.
Aumenta la contaminación radioactiva: ha podido quedar dañado el edificio de contención.

Segunda explosión: lunes 14 de Marzo de 2011

Primera explosión: sábado día 12 de Marzo de 2011

Simulació del poder energètic del tsunami