+34 670 243 498

Agricultura i alimentació. Què fer de cara a 2040. Propostes.

Agricultura i alimentació.

Què fer en el futur present.

Propostes.

Desafiaments agroalimentaris des d’un punt de vista climàtic i de la sostenibilitat:

  • Alliberar l’agricultura de les imposicions del mercat/negoci: llavors, adobs, energia/petroli, importacions/exportacions.
  • Llibertat per decidir com a país sobirà què es conrea i a on. Què interessa a cada lloc. Com i què contamina. Qui paga què i quina rendibilitat té.
  • Fer i afavorir el màxim de agricultura orgànica tandint al cent per cent.
  • Polítiques per disposar de tant seguretat alimentària com sigui possible tendint al cent per cent.
  • Posar les bases per assolir la sobirania alimentària.
  • Reduir la contaminació de l’atmosfera [GEH] i del sòl i l’aigua.
  • Optimitzar l’ús de l’energia. Utilitzar cada cop més renovables. Alliberar-nos de les energies fòssils.
  • Mantenir la societat informada de les conseqüències que té el consum d’aliments sobre el canvi climàtic.
  • Nou sistema agroalimentari. Conscienciar per canviar els hàbits alimentaris: nova dieta. Garantir l’accés a tothom als aliments bàsics per a la vida.
  • Regadiu. Control estricte de l’ús de l’aigua. Eficàcia i eficiència: augment del producte obtingut per cada gota d’aigua utilitzada. I control exhaustiu de la contaminació del freàtic.
  • Secà. Quines espècies i varietats es planten (les més resistents) i quines es descarten. Més ús de les estratègies de gestió: rotació de conreus, guaret.
  • Reduir les emissions de compostos de nitrogen i la contaminació de les aigües superficials i subterrànies. Identificar la contaminació dels aqüífers pels nitrats. I aplicar la normativa de la OMS que marca els límits perquè l’aigua sigui d’ús de boca o no. Afinar la relació adob/reg/sòl i l’ús dels nutrients.
  • Desenvolupar al màxim l’agricultura orgànica a preus assequibles i per a tothom. Control de l’agricultura convencional pel que fa a l’ús de l’aigua i evitant l’ús dels derivats del petroli.
  • Planificació pública de la ramaderia. Anar reduint la intensiva, molt contaminant en purins i metà. Gestió de les dejeccions. Reduir les emissions el màxim possible.
  • Indústria del porc: estudiar i decidir si la indústria del porcí ha ultrapassat els seus límits. Nova política del porcí i definir-ne la transició. Reducció ostensible de la cabana. Regulador Públic.
  • Alimentació dels animals d’acord amb les necessitats individuals, la raça, el sexe, el genotip i la taxa de creixement. Aliments autòctons, no importats. Recerca en nutrigenòmica i ramaderia de precisió.
  • Tornar a la ramaderia extensiva de qualitat i alt valor afegit. Mercats estables per a col·locar la carn.
  • Evitar el monocultiu. Desconcentració de la propietat agrària. Són preferibles 100 explotacions familiars en un espai de 1.000 ha. a una sola explotació de 1.000 ha. La diversificació combat el monocultiu.
  • Control dels residus i foment del reciclatge. Gestió i enterrament dels rostolls dels cultius que poden contribuir a reforçar el paper del sòl com a embornal de carboni i, alhora, millorar-ne la qualitat.
  • Debat públic i transparent al voltant dels transgènics. Referèndum. Cal preguntar-se: es pot assolir de veritat la sobirania alimentària si les llavors i els adobs són objecte de negoci i estan en mans de monopolis transnacionals?
  • Evitar plantacions d’arbres (per exemple, eucaliptus) que necessiten aigua amb l’únic objectiu de cremar-los per fer biomassa forestal.
  • Recuperar per a l’agricultura i la ramaderia extensiva, territoris abandonats: als boscos i a les àrees metropolitanes.
  • Debat al voltant de les infraestructures necessàries. Què s’ha de fer amb el canal Segarra-Garrigues.
  • Aliments de proximitat. Vinculats a polítiques que afavoreixin la venda d’aquests aliments de quilòmetre zero als mercats municipals i a Mercabarna. Els ajuntaments s’han de vincular al canvi de model productiu i comprometre’s en la venda.
  • Cal reduir el quilometratge. Prioritzar els aliments frescos. El 70% del que mengem són aliments processats. Tot això passa per treballar en petites finques. L’agricultura a petita escala refreda el planeta.
  • Per reduir el canvi climàtic falten pagesos. Cal posar pagesia al camp. Amb més mà d’obra, agroecologia, tenint cura de la terra, generar més llocs de treball.
  • S’hauria de parlar d’una renda agrària bàsica pels joves que volen començar a fer de pagès.
  • Recuperar l’equilibri territorial. Un millor viure.
1 Comment
Leave a Reply

*

Us de cookies

Aquest lloc web utilitza cookies. Si continues navegant estas donant el teu consentiment per a l'acceptació de les mencionades cookies i la aceptació de la nostra política de cookies ACEPTAR